شرکـــــت اطلــس سـنگ پارسیـــــان

معدن سلستین

 

سلستین چیست؟

سلستین (Celestine) یا سلستیت (Celestite) با فرمول شیمیایی Srs04 تشکیل شده از سولفات استرانسیم با سختی حدود 5/3-3 و وزن مخصوص 96/3 است دلیل این نام‌گذاری این است که گاهی به رنگ آبی لطیفی دیده شده است. این کانی شکننده به شکل‌های بلوری یا گاهی الیافی تشکیل می‌شود می‌توان آن را در تمام جهان مانند: آلمان، بریتانیا، ایتالیا، چک‌واسلواکی و …  در مقدار کم پیدا کرد. تصاویر کانی سلستین با شکل بلوری کامل قابل مشاهده است.

توضیحات بیشتر

کاربرد سلستین
محصول تولیدی از سلستین یا همان استرانسیوم که نوعی محصول فلزی به شمار می‌آید، در صنایع مختلف همچون ساخت لامپ‌های فلوئورسنت و لامپ تصویری تلویزیون‌های رنگی و همچنین ساخت آتش زنه مورد استفاده قرار می‌گیرد.
ترکیبات دارویی ساخته شده با استرانسیم مشکلات بینایی، شنوایی، زبانی و همچنین مشکلاتی مانند سردرد را کاهش می‌دهد. استفاده از ترکیبات آن حتی در روانپزشکی نیز کاربرد دارد از جمله برای درمان استرس حاد استفاده شده و سبب بالا رفتن مهارت سخنوری و درک مفاهیم نیز می‌شود.
استفاده در پالایش و تولید شمش روی با خلوص بالا در صنعت الکتروسرامیک موجب افزایش مقاومت سرامیک می‌شود در صنایع نظامی برای تولید منور و برخی مهمات و همچنین در صنایع شیشه و بلورسازی استفاده می‌شود.
ذخایر سلستین در ایران
گستره پهنه‌های معدنی در سراسر ایران وجود دارد و با توجه به شرایط جوی حاکم بر آن منطقه نوع مواد معدنی متفاوت خواهد بود.
معادن آن در نقاط مختلف کشور وجود دارد که می‌توان به کویر نمک، بهبهان، بوشهر، گنبدهای نمکی، زاگرس، قم، ایران مرکزی یعنی جنوب شرقی دشت ورامین اشاره کرد. همچنین در چند سال گذشته یک کانسار با ذخایر فراوان در استان سمنان شناسایی و مورد اکتشاف قرار گرفته است.
ایران سالانه 250000 تن سلستین تولید می‌نماید، بخش قابل توجهی از این کانی به صورت خام و فرآوری نشده به فروش می‌رسد. معادن سلستین اغلب در سمنان، کهگیلویه و بویراحمد، زنجان، قم و مرزهای تهران واقع شده‌اند که تعدادی از این معادن به دلیل مشکلات مالی و اقتصادی غیرفعال هستند. براساس تخمین فعلی ذخایر سلسلتین ایران در حدود 2میلیون تن با عیار 95-75 درصد می‌باشد.
معدن سلستین ترتاب
کانسار سلستین ترتاب ابوالفارس در جنوب شرق رامهرمز، اهواز به مساحت 358/0 کیلومتر مربع دارای رخنمون است. ماده معدنی با سنگ همبر چین خورده است و بین آهک توده‌ای زیرین و آهک شیلی سازند آسماری قرار دارد.
روش استخراج در معدن فوق به صورت روباز بوده، بدین‌گونه که با توجه به رخنمون مادۀ معدنی در سطح با حذف لایۀ کمر بالا و ایجاد ارتفاع در مادۀ معدنی، استخراج در معدن صورت می‌پذیرد. تجهیزات مکانیکال مورد استفاده در پروسۀ معدنکاری، از قیبل بیل مکانیکی به همراه پیکور و پاکت(Bucket)، جهت باطله برداری از دستگاه بلدوزر به همراه بیل مکانیکی به منظور افزایش راندمان کاری استفاده می‌شود. در بحث تولید مادۀ معدنی با قرار گرفتن و نصب پاکت سرندی مخصوص تولید مادۀ معدنی به روی دستگاه بیل مکانیکی کارگران آموزش دیده، تولید، سایزبندی و حذف باطله‌های همراه با مادۀ معدنی به صورت همزمان به انجام می‌رسد.